Cum apare atacul de panica

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Potrivit literaturii de specialitate, primul atac de panica apare atunci cand persoana sufera de stres intens. Atat stresul psihologic (probleme de relationare, probleme financiare, probleme la locul de munca, etc.) cat si cel fizic (boli, lipsa somnului, extenuare fizica, consum de substante, etc) pot provoca o reactie de anxietate. Pe fondul anxietatii persoana devine vulnerabila la dezvoltarea unui atac de panica. Unele characteristici de personalitate cum ar fi tendinta spre ingrijorare pot deasemenea predispune persoana la aceste atacuri.


Majoritatea atacurilor de panica apar pe fondul hiperventilatiei. Atunci cand o persoana hiperventileaza respira prea adanc sau prea rapid si adesea nu constientizeaza aceasta schimbare in respiratie. Ceea ce constientizeaza insa sunt efectele hiperventilatiei, adica simptomele fizice ce apar in atacul de panica. Ceea ce se intampla atunci cand cineva respira prea adanc sau prea rapid este ca inspira prea mult oxigen astfel nivelul de dioxid de carbon din sange scade, echilibrul necesar se rastoarna. Organismul nostru utilizează nivelul dioxidului de carbon din sange pentru a monitoriza functia respiratorie. Atunci cand nivelul dioxidului de carbon din sange scade, aciditatea sangelui se reduce, ducand la alcaloza. Scaderea nivelului de dioxid de carbon impreuna cu alcaloza conduc la simptomele atacului de panica. Un efect al hiperventilatiei este ingustarea unor vase de sange, astfel volumul de sange care circula catre creier scade. In mod paradoxal, in timp ce respiram mai mult oxigen ajunge mai putin oxigen la unele regiuni din creier si corp. Simptomele produse din cauza reducerii usoare a nivelului de oxigen din unele regiuni din creier sunt (simptomele atacului de panica) ; ameteala, confuzie, lipsa de aer, vedere incetosata, sentiment de irealitate, lesin. Simptomele produse din cauza reducerii usoare a nivelului de oxigen din unele parti ale corpului sunt (simptomele atacului de panica) cresterea ratei bataii inimii, amorteala si furnicaturi in extremitati, maini reci si transpirate, rigiditate musculara.
Daca hiperventilatia nu este oprita intr-o prima etapa cand apar primele simptome (care pot fi variate si diferite de la o persoana la alta) se trece la o etapa urmatoare in care se produc simptome de ameteala severa, greata, inabilitatea de a respire in mod liber, senzatie de durere ascutita in piept, paralizie temporara a unor muschi din zone diferite ale corpului, teroare, frica ca ceva teribil se va intampla, pierderea cunostintei.
In aceasta a doua etapa a hiperventilatiei corpul uman reactioneaza automat la scaderea nivelului de dioxid de carbon aparandu-se prin restrictionarea cu forta a respiratiei pentru a permite nivelului de dioxid de carbon sa revina la normal. Simptomele care apar in a doua etapa a hiperventilatiei sunt efectele acestei reactii de aparare automata a organismului.
Persoanele care sufera de atacuri de panica percep hiperventilatia ca fiind cumplita, insa este important de stiut ca aceasta nu este periculoasa.
Atunci cand creierul percepe un pericol sistemul nervos autonom declanseaza un set de schimbari in organism (raspunsul lupta sau fugi), schimbari menite sa ne apere de pericol. Atunci cand apare reactia lupta sau fugi intreaga energie fizica si mentala este concentrata asupra supravietuirii imediate. Respiratia adanca sau rapida este parte a raspunsului natural biologic lupta sau fugi si are scopul de a apara organismul. Anxietatea si atacul de panica apar atunci cand raspunsul lupta sau fugi este prea sensibil si se declanseaza cand pericolul nu este unul real si nu pune viata in pericol. Astfel atacurile de panica sunt alarme false.

OroszMariaCabinetPsihologieCLUJ2

 

Program de functionare:

L.-V. intre orele 10-16
Programari la telefon: 0745520918

DESPRE

Psiholog-psihoterapeut Orosz Maria Magdolna, Cabinet individual de psihologie, Cluj-Napoca, Calea Manastur nr.48, et.1, ap.1.

Locatie Cabinet

 

3432342

 

social fb

Website-ul cabinetmaria.ro foloseste doar Cookies instalate automat de platforma CMS. Acest website NU colecteaza informatii personale.