Depresia. Cum apare?

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Depresia este cauzata de o combinatie de factori biologici sau genetici, psihologici (cognitivi si comportamentali) si sociali. 

Exista o predispozitie genetica spre a dezvolta depresie, aceasta tulburare poate aparea la mai multi membri ai aceleiasi familii. Factorul genetic este important, depresia avand o eritabilitate de aproximativ 40%. Vulnerabilitatea genetica si vulnerabilitatea psihologica in combinatie cu stresul declanseaza tabloul clinic (manifestarile) al depresiei.
In etiologia tulburarilor depresive contribuie modificari in sistemul cerebral, factori neurologici (ex. hiperactivitatea amigdalei, hipoactivitatea sistemului limbic-hipocamp, volum hipocampic scazut, hipoactivitatea cortexului dorsolateral prefrontal, hiperactivarea talamusului și a ganglionilor bazali, plasticitate sinaptică scăzută), neuro-hormonali (ex. axa hipotalamo-hipofizo-adrenala hiperactivata cu niveluri crescute de cortisol in sange si urina). Se evidentiaza scaderea nivelului de neurotransmitatori raspunzatori pentru comunicarea intre neuroni; serotonină asociata cu somnul, apetitul, memoria, motivația si dispoziția, noradrenalina asociata cu atenția, dispoziția, energia, si dopamina asociata cu motivația si activitatea.
Factorii psihologici sunt factorii cognitivi si comportamentali. Exista diferite modele explicative cu privire la aparitia depresiei. Modelul cognitiv (Beck 1995) explica aparitia simptomelor prin trei tipuri de distorsiuni cognitive care sunt specifice diferitelor niveluri ale sistemului cognitiv. La nivel de suprafata apar gandurile automate distorsionate (ex. sunt jalnic, sunt un ratat, intotdeauna voi fi un ratat) pentru ca persoana depresiva sufera de o imagine de sine negativa si de asteptari negative cu privire la viitor in general. Aceste ganduri sunt distorsionate pentru ca nu reflecta realitatea. Sunt automate (apar rapid si fara efort constient), sunt constientizate si rezulta din nivelurile de baza ale gandirii. La nivel intermediar apar atitudini, asumptii si reguli (daca-atunci) pe care persoana le dezvolta de-a lungul timpului si care ghideaza comportamentul (cred ca sunt un ratat si daca sunt un ratat trebuie s muncesc dublu pentru a nu se observa de catre altii ca sunt un ratat). La cel mai adanc nivel se situeaza credintele centrale, elementele profunde ale gandirii care sunt structuri stabile si se formeaza timpuriu ca urmare a experientelor traite (ex. de incompetenta, de neajutorare, de a nu merita sa fi iubit). Aceste tipuri de distorsiuni cauzeaza simptomele cognitive, vegetative si motivationale ale depresiei.
Conform modelului neajutorarii invatate reformulat (Abramson, Seligman si Teasdale, 1978), depresia se datoreaza atribuirii interne, stabile si globale al esecului (eu sunt vinovat pentru esec pentru ca nu am abilitatile necesare, intotdeauna voi avea esec si voi avea esec in toate domeniile). Ca urmare a acestui tip de gandire persoana se va simti neajutorata, se va pedepsi prin autocritica si va devein depresiva.
Modelele comportamentale descriu aparitia depresiei ca fiind urmarea a pierderii sau reducerii recompenselor primite din mediu. Comportamentele repetitive care nu ofera recompense pot conduce la dezvoltarea depresiei. Lipsa asertivitatii, adica neexprimarea gandurilor, sentimentelor si dorintelor proprii si incapacitatea de a apara drepturie legitime pot crea sentimentul de neajutorare.
Majoritatea episoadelor depresive apar dupa evenimente de viață stresante cum ar fi despartire sau moartea partenerului, concediere de la locul de munca, pensionare, dizabilitate fizica sau excludere sociala. Persoanele supuse la stres cronic sunt predispuse la dezvoltarea unor tulburari depresive.
Numeroase studii arata eficienta terapiei cognitiv-comportamentale in tratarea tulburarilor depresive, aceasta forma de terapie avand rezultate similare cu rezultatele tratamentului medicamentos. In cadrul terapiei pacientii sunt invatati sa aplice noi moduri de gandire, pe care acestia o vor utiliza in viata de zi cu zi. Astfel efectele pozitive ale terapiei se mentin si dupa incheierea acesteia.
 

OroszMariaCabinetPsihologieCLUJ2

 

Program de functionare:

L.-V. intre orele 10-16
Programari la telefon: 0745520918

DESPRE

Psiholog-psihoterapeut Orosz Maria Magdolna, Cabinet individual de psihologie, Cluj-Napoca, Calea Manastur nr.48, et.1, ap.1.

Locatie Cabinet

 

3432342

 

social fb

Website-ul cabinetmaria.ro foloseste doar Cookies instalate automat de platforma CMS. Acest website NU colecteaza informatii personale.