Blog - Articole

Tulburarea obsesiv-compulsiva OCD

Conform DSM-5 (APA, 2013), se diferentiaza mai multe tipuri de tulburari depresive. Acestea au un set de caracteristici comune. Toate tipurile de tulburarari depresive se manifesta prin stari de dispozitie trista, sentimentul de vid interior sau iritabilitate.

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o tulburare in care apar ganduri repetitive, impulsuri sau imagini persistente nedorite care produc anxietate si/sau compulsii (ritualuri) prin care persoana incearca sa reduca anxietatea sau sa previna o situatie anxiogena. Aceste ritualuri pot fi comportamente efectuate (ex. spalatul mainilor) sau acte mentale (ex.numaratul). Compulsiile pot fi uneori aparent nerelationate cu obsesia. De cele mai multe ori obsesiile si compulsiile se manifesta impreuna.

Citeste mai mult
CABINETpsihologieCLUJoroszMariaOCDpsihologie.jpg

Anxietatea sociala

Anxietatea sociala se manifesta prin frica persistenta si marcata de situatiile sociale sau de performanta in care persoana poate fi pusa in dificultate. Situatiile pot include purtarea unei conversatii, intalnire cu persoane nefamiliare, a performa in fata unui public sau de a fi observat. Persoana se teme ca va manifesta un comportament nepotrivit sau ca simptomele anxietatii vor fi vizibile. Se teme ca va fi evaluat negativ, umilit si respins. Situatia sociala va fi evitata sau indurata cu frica intensa sau anxietate.  Atunci cand persoana este expusa la situatia sociala sau de performanta apare un raspuns anxios imediat (DSM-5).

Citeste mai mult
school-anxiety.jpg

Depresia. Cum apare?

Depresia este cauzata de o combinatie de factori biologici sau genetici, psihologici (cognitivi si comportamentali) si sociali. 

Exista o predispozitie genetica spre a dezvolta depresie, aceasta tulburare poate aparea la mai multi membri ai aceleiasi familii. Factorul genetic este important, depresia avand o eritabilitate de aproximativ 40%. Vulnerabilitatea genetica si vulnerabilitatea psihologica in combinatie cu stresul declanseaza tabloul clinic (manifestarile) al depresiei.

Citeste mai mult
DepresieCLUJ.png

Cum apare atacul de panica?

Cum apare atacul de panica

Potrivit literaturii de specialitate, primul atac de panica apare atunci cand persoana sufera de stres intens. Atat stresul psihologic (probleme de relationare, probleme financiare, probleme la locul de munca, etc.) cat si cel fizic (boli, lipsa somnului, extenuare fizica, consum de substante, etc) pot provoca o reactie de anxietate. Pe fondul anxietatii persoana devine vulnerabila la dezvoltarea unui atac de panica. Unele characteristici de personalitate cum ar fi tendinta spre ingrijorare pot deasemenea predispune persoana la aceste atacuri.

Citeste mai mult
AtacpanicaCLUJ.png

Care este structura terapiei ?

Pentru succesul terapiei este important sa dezvoltam o relatie de incredere si respect reciproc

OroszMariaCabinetPsihologieCLUJ2

 

Program de functionare:

L.-V. intre orele 10-16
Programari la telefon: 0745520918

DESPRE

Psiholog-psihoterapeut Orosz Maria Magdolna, Cabinet individual de psihologie, Cluj-Napoca, Calea Manastur nr.48, et.1, ap.1.

Locatie Cabinet

 

3432342

 

social fb

Website-ul cabinetmaria.ro foloseste doar Cookies instalate automat de platforma CMS. Acest website NU colecteaza informatii personale.