Blogul Cabinetului | Noutati
Tulburarea obsesiv-compulsiva OCD
Citeste mai mult
Anxietatea sociala
Anxietatea sociala se manifesta prin frica persistenta si marcata de situatiile sociale sau de performanta in care persoana poate fi pusa in dificultate. Situatiile pot include purtarea unei conversatii, intalnire cu persoane nefamiliare, a performa in fata unui public sau de a fi observat. Persoana se teme ca va manifesta un comportament nepotrivit sau ca simptomele anxietatii vor fi vizibile. Se teme ca va fi evaluat negativ, umilit si respins. Situatia sociala va fi evitata sau indurata cu frica intensa sau anxietate. Atunci cand persoana este expusa la situatia sociala sau de performanta apare un raspuns anxios imediat (DSM-5).
Depresia. Cum apare?
Depresia este cauzata de o combinatie de factori biologici sau genetici, psihologici (cognitivi si comportamentali) si sociali.
Exista o predispozitie genetica spre a dezvolta depresie, aceasta tulburare poate aparea la mai multi membri ai aceleiasi familii. Factorul genetic este important, depresia avand o eritabilitate de aproximativ 40%. Vulnerabilitatea genetica si vulnerabilitatea psihologica in combinatie cu stresul declanseaza tabloul clinic (manifestarile) al depresiei.
Cum apare atacul de panica
Potrivit literaturii de specialitate, primul atac de panica apare atunci cand persoana sufera de stres intens. Atat stresul psihologic (probleme de relationare, probleme financiare, probleme la locul de munca, etc.) cat si cel fizic (boli, lipsa somnului, extenuare fizica, consum de substante, etc) pot provoca o reactie de anxietate. Pe fondul anxietatii persoana devine vulnerabila la dezvoltarea unui atac de panica. Unele characteristici de personalitate cum ar fi tendinta spre ingrijorare pot deasemenea predispune persoana la aceste atacuri.
Care este structura terapiei ?
Pentru succesul terapiei este important sa dezvoltam o relatie de incredere si respect reciproc