Tulburarea obsesiv-compulsiva OCD

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o tulburare in care apar ganduri repetitive, impulsuri sau imagini persistente nedorite care produc anxietate si/sau compulsii (ritualuri) prin care persoana incearca sa reduca anxietatea sau sa previna o situatie anxiogena. Aceste ritualuri pot fi comportamente efectuate (ex. spalatul mainilor) sau acte mentale (ex.numaratul). Compulsiile pot fi uneori aparent nerelationate cu obsesia. De cele mai multe ori obsesiile si compulsiile se manifesta impreuna.

Obsesiile pot fi legate de o varietate de teme diferite si sunt opuse sistemului de valori a persoanei. Gandurile intruzive provoaca dupa caz anxietate, vinovatie, dezgust sau rusine. Distresul resimtit este accentuat, astfel apare teama de propriile ganduri, imagini, impulsuri. Nu este surprinzator faptul ca persoana care sufera de pe urma acestor obsesii incearca sa le neutralizeze prin diferite metode. Strategiile utilizate, compulsiile pot sa reduca temporar distresul resimtit insa sunt contraproductive deoarece mentin tulburarea. 

Potrivit literaturii de specialitate 90% din populatia generala (cei care nu sufera de OCD) experimenteaza ganduri intruzive similare, insa acestia nu le acorda acestor ganduri o importanta deosebita ci doar le observa prezenta. Cei cu tulburarea OCD considera ca simpla prezenta a unui gand semnifica faptul ca este un gand important si ca prezenta gandului indica un pericol. Acestia se simt vulnerabili in fata pericolului si se considera raspunzatori pentru prevenirea acestuia. Elementul central al acestei tulburari este reprezentat de perceptia vulnerabilitatii personale si de nevoia de control (lumea este periculoasa si este de datoria mea sa previn catastrofa care e pe cale sa se intample). Din nefericire desi distresul poate fi redus atunci cand persoana efectueaza compulsia, aceasta reducere a distresului se produce doar pe o perioada scurta de timp, iar atunci cand gandul intruziv apare din nou distresul creste la loc, persoana se simte constransa sa efeectueze din nou compulsia.., si uite asa se mentine tulburarea. Ruperea legaturii intre gandul intruziv si distresul resimtit se face prin ruperea ciclului de conditionare. Daca persoana reuseste sa permita gandului sa fie prezent fara ca ea sa efectueze compulsia va realiza ca anxietatea sau alte emotii negative prezente vor scadea treptat.
Terapia cognitiv-comportamentala propune modificari la nivelul gandirii in legatura cu gandurile obsesive si ruperea legaturii dintre gandurile obsesive si efectuarea ritualurilor care mentin tulburarea. Se urmareste modificarea convingerilor legate de pericol si responsabilitate, modificarea convingerii conform careia in lipsa elementelor care indica siguranta situatia este periculoasa. Pacientul este indemnat sa faca diferenta intre posibilitatea si probabilitatea cu care un eveniment temut are loc. La nivel comportamental este utilizata tehnica expunerii sistematice si repetate la gandul intruziv impreuna cu prevenirea raspunsului (pacientul nu efectueaza compulsia). Expunerea repetata ofera o experienta de invatare prin care pacientul invata ca desi s-a expus la gandul intruziv si nu a efectuat ritualul, catastrofa de care se temea nu s-a intamplat. Expunerea repetata ofera sansa de reinvatare, de corectare a perceptiei de pericol si vulnerabilitate. Haideti sa consideram gandul doar un gand de-al nostru si nu ca fiind o realitate obiectiva! Haideti sa-i permitem prezenta fara sa incercam sa il suprimam sau sa il neutralizam! Si sub nici o forma sa nu uitam de lucrurile frumoase din viata noastra!

OroszMariaCabinetPsihologieCLUJ2

 

Program de functionare:

L.-V. intre orele 10-16
Programari la telefon: 0745520918

DESPRE

Psiholog-psihoterapeut Orosz Maria Magdolna, Cabinet individual de psihologie, Cluj-Napoca, Calea Manastur nr.48, et.1, ap.1.

Locatie Cabinet

 

3432342

 

social fb

Website-ul cabinetmaria.ro foloseste doar Cookies instalate automat de platforma CMS. Acest website NU colecteaza informatii personale.